Do góry

Dania główne Przepis na:

Bażant po węgiersku

Bażant po węgiersku

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 646 Ocena: 12845

Dodano: 12.09.2017

Odsłon: 1434

Danie z kuchni węgierskiej

Składniki

  • 2 sprawione bażanty
  • 1 kg pomidorów
  • 2 kg zielonej papryki
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka czubata papryki w proszku
  • 100 g smalcu
  • 300 g cebuli
  • sól
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Bażanty włożyłem do garnka, zalałem wodą. Gotowałem do miękkości. Następnie oddzieliłem mięso od kości, pokroiłem na kawałki ( 40-50 g ).

    Równocześnie podrumieniłem na smalcu drobno pokrojoną cebulę, dodałem pokrojoną w krążki paprykę, pomidory, paprykę w proszku, sól, pieprz, trochę wody, dusiłem pod przykryciem. Gotowe warzywa wymieszałem z mięsem z bażanta, kilka minut razem dusiłem.
    Podałem na gorąco z wcześniej ugotowanym ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 13 września A może być - kurczaczek? i wtedy to będzie a'la po węgiersku. Jakoś bażanty nie latają po moim balkonie, a kurczaka mam. Super przepis - warto "złapać" tego bażanta i zrobić to danie - do plagiatorka. Dzięki za przepis. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ciacho50 13 września Nie jadłam nigdy bażanta, albo nie pamiętam. Po węgiersku jest na pewno pyszny i solidnie doprawiony -:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 13 września Nigdy nie jadłam bażanta,przesmaczne wykonanie:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 13 września Bosko smacznie! Mistrzowskie wykonanie i prezentacja! Mmm... Palce lizać <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń