Do góry

Desery Przepis na:

bez mąki - hiszpańskie ciasto pomarańczowe

bez mąki - hiszpańskie ciasto pomarańczowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2068

Dodano:

Odsłon: 1903

ciasto bez mąki? - tak! pyszne i zdrowe i bardzo świąteczne :)

Składniki

  • Pomarańcza - 2 duże szt bez pestek
  • Płatki migdałowe - 3 paczki (450 g)
  • jajka - 4 szt
  • słodziwo - 2-4 łyżki (melasa z karobu, melasa trzcinowa, miód, syrop palmowy lub klonowy)
  • olej kokosowy rafinowany - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia opcjonalnie
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Odkładam 2 łyżki płatków do posypania.
    Pozostałe płatki migdałowe mielę w blenderze. Prawie na mąkę, Jeśli zostają kawałki płatków, ok - będzie trochę chrupać :)
    Z 3 paczek płatków uzyskuję 2 szklanki drobin.

  2. Pomarańcze gotuję 10 minut. Po pierwsze dlatego, by pozbyć się transportowych konserwantów, a po drugie gotowanie pozbawia skórkę goryczki.
    Odkrawam końcówki, gdzie może być najwięcej białej części, następnie całe, razem ze skórką blenduję. Uzyskuję ok. litra - 4 szklanki musu pomarańczowego.
    Pomarańcze mają różna soczystość, więc uważam łącząc migdały z pomarańczami.
    Uwaga! Proporcje do ciasta są 1:2, czyli na jedną porcję drobin migdałowych przypadają dwie objętości musu pomarańczowego.

  3. Do zmielonych płatków migdałowych dodaję zmiksowane pomarańcze.
    Dodaję słodziwo (dziś syrop palmowy), żółtka jajek i opcjonalnie proszek do pieczenia.
    Czasem dorzucam kilka orzechów lub owoców suszonej żurawiny.
    Dodaję żółtka jajek i olej kokosowy.
    Wszystko dokładnie mieszam, mikserem lub łyżką (energicznie).

  4. Z białek ubijam pianę i delikatnie drewnianą łyżką mieszam całość.

  5. Foremki natłuszczam olejem kokosowym, posypuję czymkolwiek, np. jakąś pozostałością drobin migdałowych i wlewam surowe ciasto.
    Posypuję odłożonymi płatkami migdałów.
    Piekę w 185 stopniach 45-50 minut, W połowie pieczenia odparowuję nieco piekarnik - uchylam na kilka sekund drzwiczki i zamykam spowrotem. Po upieczeniu otwieram drzwiczki piekarnika i ciasto wyjmuje po 5 minutach.

  6. Od razu nożem oddzielam ciasto od brzegów formy, by studząc się odparowało nadmiar soku :) Dno i tak zawsze zostanie bardziej wilgotne. Dlatego piekę często w jednorazowych foremkach. Rozcinam je i zsuwam ciasto na talerz. Wyjmuję jeszcze ciepłe i studzę w przewiewnym miejscu.

    Pychotka! ..i nikt kto go próbował nie chce uwierzyć, że ciasto jest bez mąki :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 26 grudnia 2018 Pyszne ciasto, a maka migdalowa jest doskonala...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 26 grudnia 2018 Połączenie takich smaków i aromatów musi być pyszne, a że bez mąki, to dodatkowy plus :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń