Do góry

Desery Przepis na:

Beza Pavlova z truskawkami

Przepis dnia 2018-07-08
Beza Pavlova z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 41

Dodano:

Odsłon: 6528

Sekret tkwi tak naprawdę w bezie. Ta wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale naprawdę warto. Jest idealnie krucha z zewnątrz i tak samo idealnie wilgotna wewnątrz.

Składniki

  • NA BEZĘ: 5 białek ze średniej wielkości jajek
  • 250 g cukru (nie mniej, bo beza może opaść)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • NA KREM: 200 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • Na wierzch układamy truskawki, bądź każde inne ulubione owoce sezonowe.
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. WYKONANIE BEZY:

    Nagrzać piekarnik do temperatury 120 stop. C (grzanie góra/dół).
    Na papierze do pieczenia obrysować okrąg o średnicy 20 cm, wyłożyć nim blachę.
    Do miksera dodać białka i ubijać na sztywną pianę. Kiedy białka będą już wystarczająco sztywne etapami, po 1 łyżce, dodawać cukier nie przestając miksować. Idealnie ubita piana powinna być bardzo sztywna, błyszcząca i gęsta.
    Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze ok. 2 minut.
    Pianę wyłożyć na narysowany na papierze do pieczenia okrąg i delikatnie podnosić zewnętrzne boki bezy. W środku zrobić zagłębienie również wyciągając pianę „ku górze”. Należy robić to w miarę szybko, ponieważ ubite białko w temperaturze pokojowej szybko „siada” i beza podczas pieczenia może opaść.
    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 120 stop. C. Następnie (bez otwierania drzwiczek piekarnika) zmniejszamy temperaturę pieczenia do 100 stop. C i pieczemy bezę przez 3 godziny. Długo, ale naprawdę warto – beza zachowa jasny kolor i będzie chrupiąca na zewnątrz i puszysta, lekko wilgotna w środku. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i studzimy bezę bez wyciągania jej na zewnątrz.
    Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej.

    WYKONANIE KREMU:

    Śmietankę ubijamy. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy cukier, mascarpone i ubijamy, aż masa zesztywnieje.
    Przed samym końcem ubijania dodajemy esencji waniliowej i sok z cytryny (jeśli użyjemy) i łączymy z masą.
    Krem nakładamy w zagłębienie bezy, na chwilę przed podaniem. Do tego czasu krem przechowujemy w chłodnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń