Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bezowy przekładaniec"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
Białka ubij na sztywną pianę pod koniec stopniowo dosypując cukier. Nie przerywając ubijania dodaj cynamon. Wsyp posiekane orzechy, delikatnie wymieszaj łyżką. Duże blachy wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj na nich 3 prostokąty. Masę bezo- wą rozłóż równo na narysowane prostokąty, wierzchy wyrównaj łyżką. Piecz ok. 60 min w temp. 140°C.
Z soku odlej 1/3 szklanki, dodaj proszek budyniowy, wymieszaj. Pozostały sok przelej do rondelka, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek budyniowy i mieszając gotuj, aż zgęstnieje. Do miękkiego masła dodaj cukier puder, utrzyj mikserem na puch. Nie przerywając ucierania powoli dodawaj wystudzony zielony budyń.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Do żółtek dodaj jajko, rozmąć. Maliny zmiksuj blenderem na mus. Przełóż do rondelka, dodaj cukier, zagotuj. Dodaj rozmącone jajka, gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj żelatynę oraz masło, dokładnie wymieszaj. Odstaw, by krem stężał.
Pierwszy blat bezowy posmaruj zielonym kremem. Przykryj drugim blatem i rozsmaruj na nim krem malinowy. Przykryj ostatnim blatem, udekoruj malinami i orzechami.
90 minut. Porcja: 330 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie