Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bezy z kremem kawowym"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1824
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1824
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Do miski włóż białka, dodaj szczyptę soli. Ubij mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca przełóż ją do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj bezy o średnicy ok. 5 cm.
Pamiętaj, by zachować między nimi odstępy, gdyż w trakcie pieczenia trochę urosną. Piecz w piekarniku nagrzanym do 110°C przez ok. 2 godziny. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika i pozostaw w nim bezy, by wystygły (na kilka godzin a najlepiej na całą noc).
1 łyżkę kawy zalej 20 ml wrzątku, wystudź. Jajka wbij do miski, wsyp cukier. Postaw na garnku z gotującą się wodą. Ubijaj mikserem ok. 5 min, aż masa stanie się jasna i puszysta. Miskę zdejmij z garnka i nadal miksuj, aż masa wystygnie. W drugiej misce utrzyj na puch miękkie masło. Stopniowo, nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce masy jajecznej. Na końcu małymi porcjami wlej kawę wraz z fusami. 3 kremu wyciśnij szprycą cukierniczą na połowę ciasteczek. Przykryj pozostałymi bezami, wierzchy udekoruj kremem i posyp kawą. Przechowuj w lodówce.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Sztuka: 470 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie