Do góry

Przekąski Przepis na:

Biała kaszanka paprykowa na mięsie z kurczaka.

Biała kaszanka paprykowa na mięsie z kurczaka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1064 Ocena: 11158

Dodano:

Odsłon: 536

Postanowiłam zrobić kolejną białą kaszankę paprykową z dodatkiem mięsa z kurczaka i przecieru z ostrych papryczek. Kaszanka upieczona na grillu, lub usmażona na patelni jest przepyszna. Bardzo smaczna jest również na zimno jako przekąska. Polecam :)

Składniki

  • mięso ze skórą z kurczaka 0,5 kg
  • kasza gryczana 2,5 szklanki
  • kasza jęczmienna 1 szklanka
  • kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka
  • rosół 9 szklanek
  • domowa pasta rosołowa 2 łyżki lub 2 kupne kostki rosołowe
  • przecier z ostrych papryczek cherry 250 ml
  • Przyprawy:
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • papryka słodka mielona
  • suszony lubczyk 3-4 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super.

    Wymyte mięsa gotujemy w 6 szklankach osolonej wody do miękkości mięs. Mięsa studzimy, oddzielamy od kości i rozdrabniamy nożem. Wywar z gotowania mięs przecedzamy przez sitko, dodajemy kostkę rosołową (swojego wyrobu), rozdrobnione mięsa oraz pozostałe przyprawy. Wywar z przyprawami i mięsem doprowadzamy do zagotowania się.

  2. Płuczemy w zimnej wodzie wszystkie kasze.

  3. Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60%.

  4. Gdy kasze będą na 60% sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu.

  5. Studzimy kasze.

  6. Po ostudzeniu nadziewamy w jelita wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach.

  7. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut.

  8. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki.

    Smacznego!!!

  9. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 27 maja chętnie bym wpadła na degustację :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń