Do góry

Dania główne Przepis na:

Biała kiełbasa.

Biała kiełbasa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 633

Dodano:

Odsłon: 6802

...możesz to zrobić w domu :)

Składniki

  • 2 kg łopatki
  • 1 kg podgardla
  • 2 łyzki soli
  • 5 łyżek majeranku
  • 5-10 ząbków czosnku
  • 3 łyzki pieprzu
  • 0,5 litra wody
  • jelita wieprzowe
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kostkę, żeby potem zmielić w maszynce na grubych oczkach. Czosnek dorzucamy do mielenia mięsa , dodajemy przyprawy i wodę, a potem wyrabiamy/mieszamy...dobrze wyrobione mięso wstawiamy do lodówki na noc. Jelita płuczemy pod kranem i nadziewamy na lejek napełniamy powoli mięsem i zakręcamy pętka.No i już mamy kiełbasę, którą można sparzyć, ale również surową przechować w lodówce. Na czym polega domowe parzenie kiełbasy, do zagotowanej wody wkładamy kiełbasę i zostawiamy aż ostygnie.
    Tak przygotowaną kiełbasę możemy zjeść od razu, a po lekkim osuszeniu nadaje się do zamrożenia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń