Do góry

Dania główne Przepis na:

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3814

Dodano:

Odsłon: 15

Wypróbowany przepis na "Biała kiełbasa"

Składniki

  • 1 kg karkówki lub łopatki
  • pół kg chudego podgardla
  • jelita wieprzowe cienkie
  • główka czosnku
  • sól
  • rozmaryn
  • mielony pieprz czarny
  • majeranek
  • pół szklanki wody
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Karkówkę zmiel, używając sitka o grubych oczkach, a podgardle – sitka z małymi oczkami. Schłodź w lodówce. Dodaj czosnek, przyprawy, wyrabiaj 15 minut. Wstaw je do lodówki na 15 minut. Potem wlej lodowatą wodę i znów wymieszaj mięso.

  2. Za pomocą maszynki ze specjalną wkładką napełnij jelita, formując kiełbaski. Do garnka wlej 3 litry wody. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć połowę kiełbasek i zmniejsz ogień, aby woda się nie zagotowała, bo wędlina popęka. Po 40 minutach kiełbaski ostrożnie wyjmij, sparz resztę. Odstaw, aby wystygły i stężały.

  3. Porcje: 20. Przygot.: 110 min: Cena: 1,10 zł. Kalorie: 420 kcal.

  4. Przepis przysłała Justyna Trumińska z Kosarzewa

    Źródło: Bella Relaks

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń