Do góry

Desery Przepis na:

bianco rosa

bianco rosa

Autor: disgust

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 190

Dodano: 05.03.2012

Odsłon: 14762

Pięknie się prezentuje, ma lekki orzeźwiający smak a przy tym jest przyjemnie słodki :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw biszkopt z malinami. 2 białka ubić z 1/4 szklanki cukru. Żółtka energicznie rozmieszać w miseczce z łyżeczką octu i łyżeczką proszku do pieczenia. Dodać do Białek, i wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. Dodać 3 łyżki oleju, delikatnie wymieszać, dodać 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wylać do tortownicy (26cm). Równomiernie rozłożyć maliny. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35 minut.

  2. Teraz gruby biszkopt. 4 Żółtka utrzeć z łyżeczką octu i dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia. 4 białka ubić na sztywno z 0,5 szklanki cukru. Dodać żółtka, następnie 4 łyżki oleju i szklankę przesianej mąki pszennej oraz 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Dalej postępować tak jak z poprzednim biszkoptem

  3. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Śmietanę 18% podgrzać aż zrobi się rzadka, trochę przestudzić i stopniowo ucierać z masłem. Dodać skórkę starta z jednej cytryny oraz wyciśnięty sok. Można dosłodzić do smaku :)

  4. Gruby biszkopt przeciąć na pół. Nasączyć - u mnie delikatny napar z herbaty z wódką :). Posmarować połową masy maślanej.

  5. Na krem położyć biszkopt z malinami i tak samo nasączyć.

  6. Śmietankę 30% ubić na sztywno. 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody. Dodać do śmietany, porządnie wymieszać żeby nie było "glutów". Rozsmarować na biszkopcie z malinami i przyłożyć drugą częścią grubego biszkoptu

  7. Na wierzchu i na bokach rozsmarować pozostałą masę cytrynową.

  8. Ja boki obsypałam wiórkami kokosowymi, a wierzch udekorowałam żelkowymi malinkami i białymi drażami kokosowymi :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

disgust 13 lutego 2013 skoro sprawdziły się mrożone maliny, to borówki tez powinny być ok ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

DoprawioneF 13 lutego 2013 Z racji urodzin mamy poszukuję inspiracji na tort. Ten wygląda cudownie... zastanawiam się tylko czy sprawdzą się mrożone borówki amerykańskie, które muszę zużyć :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

disgust 06 marca 2012 jeśli komuś nie pasują maliny ( misiekfajt ) to nie musi ich dawać. Ja lubię maliny i uważam że bardzo uatrakcyjniają zarówno smak jak i wygląd tortu. Ale cóż, o gustach się nie dyskutuje ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

disgust 06 marca 2012 maliny wrzucamy do masy biszkoptowej, zaraz poprawie przepis, przepraszam za błąd, i dziękuje za zwrócenie uwagi ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tytusa_mama 06 marca 2012 a co z tymi malinami? dodac do masy biszkoptowej i piec razem, bo nie jest napisane, czy połozyc na masę.wyjasnij prosze bo bardzo mi się ten tort podoba

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

misiekfajt 05 marca 2012 jestem przekonany o tym, iż maliny popsuły cały jedyny dobry smak tortu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń