Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos

Bigos

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 1416

Dodano:

Odsłon: 7582

Mój przepis na bigos:)

Składniki

  • 2 kg kapusty kwaszonej
  • 1 główka świeżej kapusty
  • 3 udka z kurczaka
  • 1 kg wieprzowiny(ja użyłam mięsa gulaszowego)
  • ok 6-8 suszonych śliwek
  • ok.5 dkg suszonych grzybów
  • 1 łyżka majeranku
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • kilka listek laurowych
  • kilka ziarenek ziela anglelskiego
  • sól,pieprz do smaku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę kwaszoną pokroić drobno,gotować w niewielkiej ilości wody kilka razy aż kapusta nie będzie tak kwaśna(wszystko zależy od tego jaką kwaśną mamy kapustę).
    Gdy gotuje nam się kapusta namaczamy suszone grzyby i gotujemy ok 0,5 godziny.
    Następnie szatkujemy drobniutko świeżą kapustę.
    Gdy nasza kwaszona kapusta jest już gotowa na kwaśność dodajemy udka z kurczaka,liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu.
    Po 1,5 godzinie gotowania wyjmujemy ugotowane mięso i dodajemy świeżą kapustę i dalej gotujemy na wolnym ogniu.
    Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy wieprzowinę, dodajemy do kapusty razem z grzybami( wodę również w której gotowaliśmy grzyby dla ulepszenia smaku) i suszone śliwki(śliwki można drobniutko pokroić).
    Mięso gotowane obieramy kroimy drobniej i dodajemy do kapusty.
    Na koniec gotowania pierwszego dnia dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy delikatnie i zdejmujemy z palnika.
    Do bigosu wracamy drugiego dnia podgrzewamy go znów na małym ogniu i doprawiamy już całość do smaku.
    Bigos najlepiej smakuje na 3-4 dzień,podajemy z pieczywem.


    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 13 stycznia 2015 Świetny, aromatyczny bigosik ze śliwkami i grzybkami - pychota! :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń