Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos

Bigos

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 838

Dodano:

Odsłon: 5281

Przepisów na bigos jest tyle, ilu kucharzy. W tym przepisie postawiłem na prostotę, szybkość i jest to prawie dietetyczny bigos :-)

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg kruchej kiełbasy
  • 0,5 kg piersi kurczaka
  • 200 g marchewki
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,5 l domowego przcieru pomidorowego lub 100 g koncentratu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 4 liście laurowe
  • 50 g smalcu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę wrzucamy do gara razem z sokiem, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w talarki (czy tam jakoś :) ) marchewkę. Nastawiamy na średnim ogniu i gotujemy od tego momentu 2 godziny dorzucając kolejne składniki.

  2. Kiełbasę kroimy w talarki, czy jak kto lubi. Ja przeważnie część kroję w talarki, część w półtalarki, a część w kostkę. Bo lubię urozmaicenie ;) Pokrojoną kiełbasę podsmażamy na połowie smalcu i wrzucamy do gara z kapustą i resztą.

  3. Następnie kroimy piersi kurzęce w kostkę i podsmażamy na drugiej połowie smalcu i również wrzucamy do gara.

  4. Po godzinie gotowania dorzucamy pokrojone pieczarki. Nie warto kroić ich zbyt drobno bo nie będzie ich potem czuć w bigosie :)

  5. Ok. pół godziny przed końcem gotowania dolewamy przecier (lub koncentrat) i przyprawy.

  6. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)

    Przede wszystkim trzeba zwrócić szczególną uwagę żeby kapusta była kiszona, a nie kwaszona.

    Jeśli używamy kapusty kwaszonej, to warto dodać opakowanie przyprawy do bigosu, żeby zabić ten paskudny smak ;)

    Bigos, jak to bigos, najlepszy jest po paru dniach i odgrzaniach :-)

    Ja zostawiam bigos do ostygnięcia i następnego dnia zagotowuję jeszcze raz i gorący wkładam do słoików i odwracam do góry dnem. Tak zawekowany w lodówce czy chłodnej piwnicy może postać nawet kilka miesięcy :-)

    W przepisie nie ma soli bo jest niezdrowa, a wystarczająco dużo jest jej w kiełbasie i kapuście ;-)

    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń