Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos

Bigos

Autor: KasiaAsia

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 237

Dodano: 05.02.2013

Odsłon: 10142

Smaczne, sycące, i może w lodówce być kilka dni:)

Składniki

  • karczek lub łopatka, 1 kg
  • kapusta kiszona z marchewką, 1 1/2 kg
  • Boczek wędzony, 1/2 kg
  • kiełbasa toruńska / zwyczajna, 30 dkg
  • suszone grzybki, 5 szt
  • suszone śliwki bez pestek, 5 szt
  • zupa ogonowa, 1/2 paczki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z karczku lub łopatki zrobić gulasz. Można wykorzystać mięso w sosie zrobione wcześniej.

  2. Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy. Dwa razy po zagotowaniu odlać wodę i na nowo zagotować. Do ostatniej wody dodać łyżkę cukru.

  3. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w półplasterki. Dodać do kapusty, tak samo gulasz, kilka suszonych grzybków, śliwki. Doprawić: liść laurowy, ziele angielskie, trochę kminku. Jak blady, dosypać trochę papryki sypkiej.

  4. Gotować aż składniki będą miękkie. Na koniec mąkę roztrzepać z wodą, następnie dodać do bigosu. Zagotować. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń