Do góry

Przekąski Przepis na:

bigos

bigos

Autor: anetas197601

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 6983

Dodano: 24.03.2013

Odsłon: 30897

każdy ma swój przepis na bigos a ja podaję swój :))

Składniki

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 70 dkg łopatki i karczku
  • 1/2 kg żeberek wędzonych
  • 1/2 kg wołowiny
  • 30 dkg kiełbasy podwawelskiej
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • dużą garść suszonych grzybów
  • liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, kminek
  • pieprz, sól, majeranek, papryka ostra
  • 3 łyżki smalcu lub masła
  • 2 łyżki mąki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej namoczyć grzyby. Mięso pokroić w kostkę, dodać grzyby zalać wodą i gotować ok 30 minut. Kapustę pokroić zalać wodą i gotować tyle samo co mięso. Kapustę odcedzić, a następnie przecedzić do kapusty tą wodę z pod mięsa. Mięso i grzyby opłukać i dodać do kapusty, dodać przyprawy i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać koncentrat. Jeżeli w garnku będzie za dużo wody to odlać. W rondelku rozpuścić smalec lub masło dodać mąkę i zrobić zasmażkę, dodać do bigosu, dobrze wymieszać. Doprawić do smaku i wynieść w chłodne miejsce żeby bigos się przegryzł. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetas197601 25 marca 2013 Dziękuję Wam bardzo. Irmo też kiedyś zrobiłam z winem ale mojej siostrze nie smakował :(

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 25 marca 2013 Robię bardzo podobnie, tylko dodaje jeszcze czerwone wino i nie daje przecieru pomidorowego. Anetko narobiłaś mi niesamowitego apetytu na niego 5.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń