Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos staropolski

Przepis dnia 2017-08-23
Bigos staropolski

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 2094

Dodano:

Odsłon: 20576

Jak w domu przygotować prawdziwy, staropolski bigos - sprawdzony przepis krok po kroku. Aby bigos uzyskał najlepszy smak, wszystkie jego składniki  smakowe powinny dokładnie się połączyć. Ponieważ przygotowujemy go z kiszonej kapusty, nie jest poddatny na szybkie psucie, dlatego najlepiej jeżeli będziemy gotowali tą potrawę przez kilka dni - wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży. Jeżeli robię już bigos to tylko wg. tej receptury. Polecam Wam ten przepis, korzystajcie i oczywiście ulepszajcie go :) Pięknie pozdrawiam! K.K.

Składniki

  • 2-2,5kg kiszonej kapusty
  • 1/2 główki świeżej kapusty - poszatkowana
  • kilka kapeluszy suszonych grzybów
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 4 duże cebule
  • 60g słoniny
  • niepełna szklanka czerwonego, słodkiego (ważne!) wina np.: porto
  • 3 liście laurowe
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego utłuczonego w moździerzu
  • 6 jagód jałowca
  • 1/3 łyżeczki kminku całego
  • 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna)
  • 200g wędzonej kiełbasy
  • 200g wędzonej szynki
  • 200g wędzonego boczku
  • cukier
  • sól
  • do bigosu możemy dodać 2 łyżki powideł śliwkowych i doprawić go miodem zamiast cukru
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy szklanką wody i odstawiamy do wymoczenia na 45 minut.

  2. Warzywa obieramy i płuczemy, kroimy na kawałki.

  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

  4. Mięsa płuczemy, kroimy na duże kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy ok. 1 litrem zimnej wody, dodajemy warzywa, połowę posiekanej cebuli zagotowujemy i gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu.

  5. Do mięsno - warzywnego wywaru dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, gotujemy na wolnym ogniu kolejne 30 minut.

    W razie potrzeby można dolać wody.

  6. Wyjmujemy z wywaru mięsa i grzyby. Mięsa kroimy w kostkę 2x2 cm, a grzyby w paseczki.
    Wywar przecedzamy przez perlonowe sito,mocno odciskając warzywa.

  7. Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy. Wkładamy do garnka wraz ze świeżą kapustą, zalewamy wywarem z gotowania mięsa i warzyw, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca oraz kminek i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę.

  8. Słoninę oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i smażymy z pozostałą cebulą.

  9. Wędliny oraz boczek kroimy w plasterki.

  10. Do garnka z kapustą wrzucamy pokrojone w plasterki wędliny, podsmażoną słoninę wraz z cebulą oraz ugotowane mięsa , dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu kolejną godzinę.

  11. Do bigosu wlewamy wino, doprawiamy do smaku solą, utłuczonym pieprzem oraz cukrem. Dusimy 10 minut.

    Podajemy z ziemniakami, świeżym pieczywem lub jako samodzielne danie.

    * Smak bigosu możemy również wzbogacić o inne ulubione zioła np.: majeranek czy suszony lubczyk.

    * zamiast czerwonego wina, do bigosu możemy dodać koncentrat pomidorowy. Na dużej patelni zasmażamy  pokrojone wędliny, dodajemy koncentrat, chwilę podgrzewamy i mieszamy z bigosem.

    Mam nadzieję, że przepis Wam się spodobał :)

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 sierpnia 2017 Staropolska wieść głosi, że bigos spożywać najlepiej po dniach siedmiu ... więc zajrzę do Cb za dzień ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń