Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos ze śliwkami

Bigos ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12874

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Bigos ze śliwkami"

Składniki

  • 2,5 kg kiszonej kapusty
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 30 dag kiełbasy
  • 20 dag wędzonych żeberek
  • cebula
  • suszone śliwki
  • suszone grzybki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • szczypta kminku
  • pół szklanki czerwonego wina
  • pół słoiczka powideł śliwkowych
  • olej
  • 2 goździki
  • pieprz
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby namocz, śliwki przekrój na pół, cebulę pokrój w kostkę. Kapustę opłucz pod bieżącą wodą, jeśli jest zbyt kwaśna. Posiekaj. Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę, mięso oddziel od żeberek.

  2. W dużym garnku podsmaż na oleju mięso, boczek i kiełbasę, dodaj cebulę, poczekaj, aż się zeszkli. Włóż kapustę, śliwki, grzybki, liście laurowe, ziela, kminek, goździki, wodę. Duś pod przykryciem. Po godzinie wlej wino, dodaj powidła. Duś godzinę.

  3. Czas: 3 godziny.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń