Desery Przepis na:
Biszkopt z kremem kokosowym

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 117
Dodano: 15.03.2011
Odsłon: 18300
Składniki
- Jaja, 7 szt
- cukier na biszkopt, 1 szkl
- budynie waniliowe bez cukru, 2 szt
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- mąka krupczatka, 1 szkl
- na krem:
- mleko, 0,5 l
- Mąka pszenna, 2 łyżki
- mąka ziemniaczana, 2 łyżki
- cukier do kremu, 3/4 szkl
- cukier wanilinowy, 2 łyżeczki
- wiórki kokosowe, (mi zostały z malibu) 1 szkl
- margaryna, 1 kostka
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Ciasto: 7 białek ubić na sztywno, dodać 1 szklankę cukru - ubić - dodać 7 żółtek - ubić - dodać 2 budynie waniliowe, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i mąkę krupczatkę. wszystko wymieszać i do piekarnika na ok 45 min w 180 stopni. (ja piekę ten biszkopt na oko:))
-
Krem: mąkę pszenną i ziemniaczaną rozrobić z odrobiną zimnego mleka. resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. gdy zacznie się gotować wlać mleko z mąkami. gotować ok 2 min ciągle mieszając. Ostudzić. Do utartej kostki margaryny dodawać stopniowo zimny budyń na koniec dodać wiórki.
-
Biszkopt przełożyć kremem. troszkę kremu zostawić na wierzch. można posypać kakao, wiórkami uprażonymi na patelni.
-
Do kremu nie musisz dodawać kokosa. ja dodałam go tylko dlatego, że został mi się po zrobieniu malibu:)
-
Biszkopt uda się idealnie jeśli będziesz pamiętać, żeby w czasie pieczenia nie zmieniać temperatury i nie otwierać drzwiczek piekarnika:)
Komentarze do przepisu (7)

judytka1 30 maja 2011Zgłoś do usunięcia
..a skąd wziąć budyń do kremu ? w przepisie nie ma. Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Tajra 27 maja 2011Zgłoś do usunięcia
Czy przez dodanie budyniu biszkopt nie będzie twardy? Czy trzeba go nasączać?...0 Kto głosował? | Odpowiedz

bluetta1 18 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Mój biszkopt lubi muzykę ...jak piekę ciasta mam włączoną zetke , na tyle głośno żeby nikogo nie słyszeć, z wyjżtkiem radia .....Pozdrawiam :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

beata1984 17 marca 2011Zgłoś do usunięcia
A ja słyszałam że biszkopt nie lubi hałasu, i ja więc podczas przygotowywania ciasta jak i pieczenia pilnuję aby był spokój w domu.0 Kto głosował? | Odpowiedz

PaniPelagia 16 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Ja piekłam w blaszce 23x35cm0 Kto głosował? | Odpowiedz

mimi619 15 marca 2011Zgłoś do usunięcia
No wygląda pysznie !! A jaka blacha ?0 Kto głosował? | Odpowiedz