Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z masą karmelową

Biszkopt z masą karmelową

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6686

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Biszkopt z masą karmelową"

Składniki

  • 100 g drobnego cukru
  • 400 ml śmietany kremówki. Korpus: 250 g drobnego cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 6 jajek
  • 280 g mąki
  • 1 proszek do piecz. 60 ml oleju
  • 120 ml likieru jajecznego
  • melon
  • truskawki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W rondelku z grubym dnem zrobić z cukru jasny karmel. Wlać śmietanę kremówkę. Podgrzewać, lekko ubijając, aż masa stanie się jednolita. Odstawić do wystudzenia. Na noc wstawić do lodówki.

  2. Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubijając, kolejno dodawać żółtka. Do kremu jajecznego dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 175°C. Jeszcze ciepłe ciasto skropić likierem jajecznym i poczekać, aż wystygnie. Śmietanę karmelową ubić na sztywno i posmarować nią ciasto. Udekorować połówkami truskawek i cząstkami me lona.

  3. Czas przygotowannie: ok. 80 minut (bez tężenia)

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń