Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z musem truskawkowym i galaretką

Biszkopt z musem truskawkowym i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 338 Ocena: 9136

Dodano:

Odsłon: 3889

Pyszny i orzeźwiający biszkopt z delikatnym musem truskawkowym i cytrynową galaretką. Ciasto nie za słodkie, lekko kwaskowate, idealne na lato.

Składniki

  • 5 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Mus truskawkowy:
  • 2 woreczki mrożonych truskawek około 1 kg
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Ponadto:
  • 3 galaretki cytrynowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i po trochę cukier, cały czas ubijamy aż do wyczerpania składników.

  2. Na końcu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

  3. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  4. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut. Biszkopt po upieczeniu studzimy na kratce.

  5. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki za pomocą blendera miksujemy na mus.

  6. Do truskawkowego musu dodajemy tężejącą galaretkę i cukier puder. Wszystko miksujemy około 2-3 minut.

  7. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy w niej biszkopt, na który wylewamy tężejący mus truskawkowy. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

  8. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1,2 litra wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą cytrynową galaretkę wylewamy na mus truskawkowy.

  9. Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.

  10. Smacznego !!!

  11. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń