Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Biszkopt z owocami"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1174
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1174
Składniki
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier (3 łyżki odłóż), ubijaj 2-3 min. Połącz z mąką, żółtkami, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmaruj na pokrytej pergaminem blasze. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 10-12 min w temp. 200 st.
Biszkopt przełóż na ściereczkę tak, by papier znalazł się na wierzchu. Usuń go. Biszkopt zroluj ze ściereczką i ostudź.
Kremówkę ubij z re- sztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę, połącz. Jabłka dopraw cynamonem. Biszkopt rozwiń, posmaruj kremówką, nałóż jabłka, zroluj. Ozdób resztą kremówki.
Porcja – 210 kcal cena 1,40 zł, 10 porcji , czas ok. 60 min;
Biszkopt, który zbyt długo przebywał w piekarniku, jest przesuszony i kruchy. Trudno zwinąć go w roladę, bo łamie się lub pęka. Gdy wystygnie, rolowanie jest praktycznie niemożliwe. Przestrzegaj więc dokładnie czasu pieczenia.
Pamiętaj także, aby gotowe ciasto bezzwłocznie wyjąć z piekarnika i już po chwili zrolować (najlepiej na wilgotnej ściereczce). Wystudzony biszkopt po rozwinięciu „zapamięta” kształt i bez trudu da się ponownie zrolować.Źródło: Świat kobiety