Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z truskawkami, kremem waniliowym i polewą kakaową

Biszkopt z truskawkami, kremem waniliowym i polewą kakaową

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 380

Dodano:

Odsłon: 613

Na delikatnym biszkopcie bez proszku do pieczenia ;)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej typu 405
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • krem:
  • opakowanie kremu waniliowego Gellwe + 300 ml mleka lub 250 ml śmietanki 30% + śmietanfix
  • 500 g truskawek
  • polewa kakaowa:
  • pół kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • poncz:
  • 2 kieliszki wódki
  • pół limonki
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt: !! składniki powinny być w temperaturze pokojowej !!
    Jajka rozdzielamy na białka i żółtka, białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy po jednym żółtku a następnie po łyżce cukru. W osobnej misce przesiewamy mąki i dokładnie mieszamy. Mąki dzielimy na 3 części i powoli, po jednej dodajemy do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia (boki smarujemy margaryną i odsypujemy kaszą manną) i wlewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez około 35 minut. By biszkopt był równy po wyjęciu z piekarnika blachę dwukrotnie rzucamy na blat z około 40 cm wysokości. Ciasto odstawiamy na parę godzin do wystygnięcia.

  2. Gdy biszkopt już wystygnie, wyciągamy go z formy i kroimy na dwie części. Do szklanki wlewamy 2 kieliszki alkoholu, sok z połowy limonki oraz wodę by otrzymać około 3/4 szklanki ponczu. Nasączamy obydwa blaty ciasta. Na dolny blat wykładamy pokrojone truskawki.
    Krem:
    1 wersja: Do miski wlewamy zimne mleko i ubijamy wraz z zawartością opakowania kremu.
    2 wersja: Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec miksowania dodajemy śmietanfix oraz cukier puder do smaku.
    Na truskawki wykładamy cały krem, przykrywamy górną częścią biszkoptu i lekko dociskamy.

  3. Polewa: Margarynę roztapiamy, dodajemy cukier puder, kakao i łyżkę wody. Zagotowujemy aż polewa lekko zgęstnieje. Lekko przestudzoną polewę wylewamy na ciasto. Biszkopt przechowujemy w zimnym miejscu.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 14 maja Pyszne ciacho i w dodatku z truskawkami...czego chcieć więcej:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń