Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z truskawkami w galaretce

Biszkopt z truskawkami w galaretce

Autor: DziablicaWKuchni

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 2448

Dodano: 19.04.2015

Odsłon: 9775

Niezwykle wiosenne, lekkie ciasto truskawkowe. Jedna z bardziej klasycznych pozycji, ale również i z tych najbardziej lubianych. Biszkopt pokryty dżemem truskawkowym, pianką i owocami w słodkiej galaretce. Jakie proste! Na punkcie tego ciasta oszaleją nie tylko dzieci.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • + dżem truskawkowy do posmarowania
  • Pianka truskawkowa:
  • 400 ml śmietanki
  • 420 g serka homogenizowanego truskawkowego (3x 140g)
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 1 łyżka żelatyny (można zastąpić galaretką, wtedy otrzymamy ciemniejszy kolor i słodszy smak)
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • Galaretka:
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej
  • 3 szklanki wody
  • 40-50 dag truskawek (mogą być mrożone)
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, po czym stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku nalej ubijając. Maki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta, powoli ale dokładnie mieszając. Na końcu dodajemy olej. Ciasto pieczemy na blaszce wielkości kartki a4 wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Studzimy a następnie smarujemy dżemem.

  2. W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i galaretkę, w razie czego możemy je zawsze lekko podgrzać. Schłodzoną śmietankę ubijamy, gdy będzie już sztywna, dodajemy serki i dokładnie mieszamy. Do gotowej pianki powoli wlewamy płynną galaretkę i miksujemy na niskich obrotach. Masę wylewamy na posmarowany dżemem biszkopt i odpowiednią szpatułką przeciągamy po wierzchu ciasta. Aby rowki były wyraźne, należy trzymać ja pod kątem 90 stopni. Przed nałożeniem galaretki, chłodzimy.

  3. Gdy warstwa piankowa już stężeje przygotowujemy galaretkę. W gorącej wodzie rozpuszczamy proszek. Do jeszcze ciepłej galaretki dodajmy truskawki, jeżeli używamy mrożonych, wystarczy pominąć kawałki lodu i odkleić od siebie poszczególne owoce. Galaretka wtedy zacznie dosyć szybko tężeć. Przy pomocy łyżki, delikatnie nakładamy płynną jeszcze galaretkę na ''wzorki'' po czym wykładamy truskawki i zalewamy je resztą galaretki. Ciasto wkładamy do całkowitego stężenia do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń