Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z wiśniami

Biszkopt z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 175 Ocena: 1986

Dodano:

Odsłon: 232

Smaczne, letnie ciasto. Moja rodzina bardzo lubi biszkopty, a wiśniowy szczególnie.

Składniki

  • 3 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. mąki tortowej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kg wydrylowanych wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 400 g jogurtu naturalnego
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku i nadal miksować. Masa jajeczna powinna podwoić objętość. Mąkę tortową przesiać i połączyć z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wmieszać mąki do masy jajecznej. Masę wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary foremki 24x24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt wyjąć z foremki aby oderwać papier. Dno foremki wyłożyć tym samym papierem lub nowym. Ciasto można napączować wodą z cukrem i sokiem z cytryny.

  2. Galaretki zalać (w oddzielnych miseczkach) gorącą, przegotowana wodą. Wystudzić i dać do lodówki. Gdy zaczną tężeć do jednej dodać jogurt. Wymieszać. Dać na chwilę do lodówki aby krem zgęstniał. Wylać na biszkopt. Ułożyć dość gęsto wiśnie. Można je lekko wcisnąć do kremu. Na wierzch druga galaretka. Ciasto dać do lodówki na kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń