Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowa rolada z rabarbarem i brzoskwiniami

Biszkoptowa rolada z rabarbarem i brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6848

Dodano:

Odsłon: 984

Biszkopt pieczony z owocami, potem zwijany. Rolada jest miękka i pyszna.

Składniki

  • OWOCE (spód) :
  • -ok. 5 rabarbarów -1/2 brzoskwiń z puszki
  • -można dorzucić parę truskawek, albo innych owoców
  • -3 łyżki cukru -1/2 szklanki rozkruszonych biszkoptów, albo bułki tartej
  • BISZKOPT:
  • -6 jajek -3/4 szklanki cukru -1 szklanka mąki tortowej
  • -3 łyżki oleju -1,5 łyżeczki proszku do piecz.
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. owoce-Rabarbar obrać, pokroić na cm.kawałeczki. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Na blaszkę 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia, rozsypać pokruszone biszkopty. Następnie rozrzucić owoce i posypać cukrem.

  2. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać mąkę z proszkiem do jajek i delikatnie mieszać, jednocześnie dodając olej.
    Zalać owoce i wyrównać.

  3. Piec ok. 25 min.170*. Sprawdzać żeby nie przesuszyć. Odwrócić na lnianą ściereczkę. Zdjąć papier i za pomocą ściereczki zwijać ciepły biszkopt na roladę.Po przestygnięciu posypać pudrem cukrem, albo ozdobić w/g własnego upodobania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń