Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe wiśniowo-kawowe z ricottą

Biszkoptowe wiśniowo-kawowe z ricottą

Autor:

Przepisów i artykułów: 338 Ocena: 3806

Dodano:

Odsłon: 65

Ciasto na biszkopcie makowym z masą wiśniową i kremem kawowym. Ciasto tortowe przepyszne.

Składniki

  • BISZKOPT MAKOWY:
  • -4 jajka -2 łyżki wody -3/4 szklanki cukru
  • -80 g.mąki tortowej -100 g.zmielonego maku -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • MASA WIŚNIOWA:
  • -1 słoik drylowanych wiśni -3 czubate łyżki cukru
  • -1 budyń wiśniowy -1 kisiel wiśniowy -1 galaretka wiśniowa
  • KREM KAWOWO-SEROWY
  • -330 ml. śmietanki 30 % -100 g.cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -1 serek ricotta-250 g. -4 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki wody
  • -1 łyżka kawy rozpuszczalnej -1/3 szklanki wody
  • DO POSYPANIA:mielone orzechy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić z zimną wodą potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Potem przesiewać mąkę z proszkiem do jajek i mieszać już łopatką. Na koniec wmieszać suchy mielony mak. Wylać do blaszki 25x42cm. wyłożonej papierem.
    Piec ok. 25-30 min. w 175 *C.
    masa-Wiśnie odsączyć,sok uzupełnić do 1 l. Rozmieszać budyń z kisielem z ok.1 szklanką tego soku. Resztę zagotować z cukrem i ugotować kisielo-budyń.Odstawić i w gorącym budyniu rozmieszać galaretkę. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i wyłożyć na biszkopt. Na masie rozsypać wiśnie. Schłodzić w lodówce.

  2. krem-Kawę rozmieszać z gorącą wodą. Żelatynę tak samo rozmieszać z gorąca wodą a następnie wlać do ciepłej kawy i wymieszać. Odstawić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem potem śmietan-fixem. Następnie dodawać porcjami serek (z 4 x) i zmiksować. Na koniec wlewać żelatynę z kawą i krótko zmiksować. Wylać na wiśnie. Posypać mielonymi orzechami albo jak kto woli.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń