Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Biszkoptowy motylek"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Całe jajka i cukier puder ubijaj w kąpieli wodnej (w misce ustawionej na większym naczyniu z gorącą wodą) około 5 minut. Zdejmij naczynie z ognia i ubijaj jeszcze 10 minut, aż masa zgęstnieje i przestygnie.
Do osobnego naczynia przesiej mąkę. Połącz ją z przestudzoną masą jajeczną. Na koniec wlej 3 łyżki oleju, ciasto starannie wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Przygotowane ciasto przelej do tortownicy. Piecz biszkopt 30-40 minut w temperaturze 160 stopni. Wyjmij z piekarnika, odstaw do przestudzenia. Następnie biszkopt wyjmij z tortownicy i przekrój na półokrągłe połówki.
Powstałe półkola będą stanowić skrzydła motyla. Ułóż je na talerzu obok siebie i posmaruj dżemem truskawkowym. Brzoskwinie osącz z zalewy. Pokrój w plasterki. Kilka truskawek, opłucz, osącz i oberwij szypułki, a owoce pokrój w plasterki.
Galaretkę (najlepiej cytrynową) rozpuść w połowie przewidzianej na opakowaniu ilości wody. Możesz też użyć specjalnego żelu do dekoracji tortów.
Skrzydła motyla obłóż dekoracyjnie plasterkami owoców, tworząc kolorowe wzory. Zalej tężejącą galaretką. Czekoladowe rurki wykorzystaj do zrobienia czułek.Źródło: Świat kobiety