Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopty na torty

Biszkopty na torty

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 6514

Dodano:

Odsłon: 7932

Jest to mój zbiór przepisów na biszkopty do tortów.

Składniki

  • 1/ BISZKOPT JASNY:
  • -7 jajek -220 g.cukru -130 g. mąki tortowej
  • -130 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/ BISZKOPT BUDYNIOWY:
  • -6 jajek -1 szklanka cukru -3 budynie czekoladowe
  • -1 łyżka mąki tortowej -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • 3/ BISZKOPT Z TARTĄ CZEKOLADĄ:
  • -7 jajek -1 szklanka cukru -1/2 szklanki mąki tortowej
  • -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -50 g. tartej gorzkiej czekolady
  • 4/ BISZKOPT Z OLEJEM-jasny:
  • -6 jajek -1 szklanka cukru -1/2 szklanki mąki tortowej
  • -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej -1 łyżka octu
  • -3 łyżki oleju -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • 5/ BISZKOPT Z OLEJEM-ciemny:
  • -7 jajek -1 łyżka octu -szczypta soli -1 szklanka cukru
  • -1/2 szklanki mąki tortowej -2 budynie czekoladowe -2 łyżki kakao
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki oleju
  • 6/ BISZKOPT ORZECHOWY:
  • -4 jajka -3/4 szklanki cukru -50 g. mąki tortowej
  • -30 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -100 g. mielonych orzechów
  • 7/ BISZKOPT MAKOWY:
  • -4 jajka -2 łyżki wody -3/4 szklanki cukru
  • -80 g. mąki tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -100 g. mielonego maku
  • 8/ BISZKOPT PIERNIKOWY:
  • -4 jajka -3/4 szklanki cukru -4 łyżki mąki tortowej
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 łyżka kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • -0,5 łyżeczki sody -2 łyżki przypraw do pierników -1 łyżeczka cynamonu
  • 9/ BISZKOPT TYLKO Z MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ:
  • -7 jajek -200 g. cukru -200 g. mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10/ BISZKOPT ZEBRA-kakaowa:
  • -8 jajek -160 g. cukru -120 g. mąki
  • -120 g. mąki ziemniaczane -2 łyżeczki proszku do pieczenia -4 łyżki oleju
  • 1/-1 łyżka mąki 2/-1 łyżka kakao
  • 11/ BISZKOPT ZEBRA KOLOROWA:
  • -6 jajek -1 szklanka cukru -1 szklanka mąki tortowej
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3/4 szklanki oleju
  • 1/ 2 łyżki mąki 2/ 2 łyżki suchego maku 3/ 1 kisiel wiśniowy 4/ 1 łyżka kakao
  • 12/ BISZKOPT NA WAFLU:
  • -3 jajka -1 łyżka octu -1/2 szklanki cukru
  • -1/4 szklanki mąki -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • -1 łyżka oleju -1 blat waflowy 27 cm.
  • 13/ BISZKOPT ZE STEVIĄ:
  • -5 jajek -30 kropli Stevii -150 g. mąki ziemniaczanej
  • -1 ml. sody oczyszczonej (na koniec łyżeczki)
  • 14/ BISZKOPT JASNY I CIEMNY:
  • biszkopt jasny: -4 jajka -130 g.cukru
  • -68 g. mąki tortowej -68 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • biszkopt ciemny: -4 jajka -130 g.cukru -65 g. mąki tortowej
  • -65 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżka kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15/ BISZKOPT Z POSYPKĄ KOLOROWĄ:
  • -5 jajek -170 g.cukru -85 g. mąki tortowej -85 g. mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 op. posypki mocno kolorowej-30 g.
  • 16/ BISZKOPT PRZESYPYWANY KAKAO:
  • -7 jajek -3/4 szklanki cukru -1 szklanka mąki tortowej
  • -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej -1 łyżka octu -3 łyżki oleju
  • -1 łyżeczka proszku do piecz. kakao do oprószania
  • 17/ BISZKOPT CYTRYNOWY:
  • -5 jajek -150 g. cukru -100 g. mąki tortowej
  • -50 g. mąki ziemniaczanej -1/3 szklanki oleju
  • -sok z 1/2 cytryny -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 18/CIASTO CZEKOLADOWE:
  • -100 g. gorzkiej czekolady -250 g. masła -200 g. cukru pudru
  • -6 jajek -1 cukier waniliowy -300 g. mąki tortowej
  • -2 łyżki kakao -50 g. mielonych migdałów -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • 19/ WKŁADKA WAFLOWA DO TORTU:
  • -100 g. wafelków Prince Polo (2 x XXL) -3 jajka -3 łyżki cukru
  • -3 łyżki mąki -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20/ BISZKOPTY NA DUŻY PROSTOKĄTNY TORT:
  • biszkopt ciemny: -4 jajka -1/2 szklanka cukru
  • -2 budynie czekoladowe (na 0,5 l) -1 czubata łyżka mąki tortowej
  • -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • biszkopt beżowy: -4 jajka -1/2 szklanka cukru
  • -1 budyń czekoladowy -1 budyń śmietankowy
  • -1 czubata łyżka mąki tortowej -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • biszkopt jasny: -4 jajka -1/2 szklanka cukru
  • -2 budynie śmietankowe -1 czubata łyżka mąki tortowej
  • -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1/ BISZKOPT JASNY- Białka ubić ze szczyptą soli, potem po trochu dodawanym cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać.Stopniowo przesiewać do piany, mąki z proszkiem do pieczenia, ale już mieszać łopatką tylko nie długo.Wylać do tortownicy 27-30 cm. wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po upieczeniu, odstawić na parę min. i obkroić przy rancie tortownicy. Obrócić na ręcznik,zdjąć tortownicę i papier. Zostawić do wystygnięcia. Można przekroić na 3 blaty.
    Jest to mój ulubiony biszkopt. Można mocno nasączać. Bardzo ładnie się kroi.Nadaje się do tortów pod masę cukrową.Nieraz kroję zaraz po przestygnięciu.

  2. 2/BISZKOPT BUDYNIOWY- Wykonanie j.w.
    Ten biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej kroić. Biszkopt jest bardzo delikatny, nie wymaga mocnego nasączania.
    Można dodać inne budynie, wtedy będzie mieć inny kolor. Np.różowy z budyniami malinowymi.

  3. 3/ BISZKOPT Z TARTĄ CZEKOLADĄ-Wykonać jak nr.1 z tym że startą lub posiekaną czekoladę dodać na koniec.

  4. 4/BISZKOPT Z OLEJEM-jasny-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. cd. jak nr.1

  5. 5/ BISZKOPT Z OLEJEM-ciemny-Wykonanie j.w.

  6. 6/ BISZKOPT ORZECHOWY-Wykonanie jak nr.1 z tym że orzechy dodajemy na koniec.Jak ktoś lubi może dodać szczyptę imbiru i cynamonu. Biszkopt na 2 krążki, chyba że zwiększymy składniki, albo upieczemy w mniejszej tortownicy.

  7. 7/ BISZKOPT MAKOWY-Białka ubić z zimną wodą potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Potem przesiewać mąkę z proszkiem do ubitych jajek i mieszać już łopatką. Na koniec wmieszać suchy mielony mak. cd. jak nr.1
    Biszkopt na 2 krążki, chyba że zwiększymy składniki, albo upieczemy w mniejszej tortownicy.

  8. 8/ BISZKOPT PIERNIKOWY-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Potem przesiewać resztę suchych składników do jajek i mieszać już łopatką. cd. jak nr.1
    Biszkopt na 2 krążki, chyba że zwiększymy składniki, albo upieczemy w mniejszej tortownicy.

  9. 9/ BISZKOPT TYLKO Z MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ- Wykonanie jak nr.1.

  10. 10/ BISZKOPT ZEBRA-kakaowa-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić.Przesiewać mąki z proszkiem i mieszać już łopatką. Na koniec domieszać olej. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać mąkę i wymieszać a do drugiej kakao i też wymieszać. Ciasto kłaść łyżką na przemian kolorami do tortownicy. Nożem poprzeciągać od krawędzi do środka i z powrotem.
    Cd. jak nr.1.

  11. 11/ BISZKOPT ZEBRA KOLOROWA-biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić.Przesiewać mąki z proszkiem i mieszać już łopatką.Na koniec domieszać olej.Ciasto podzielić do czterech miseczek. Do jednej dodać mąkę i wymieszać a do drugiej mak i też wymieszać.Do trzeciej, przesiać kisiel, wymieszać a do czwartej wmieszać kakao.
    Ciasto kłaść łyżką do tortownicy,na przemian kolorami . Postukać delikatnie tortownicą.Cd. jak nr.1.
    Po przestygnięciu przekroić na dwa blaty.

  12. 12/ BISZKOPT NA WAFLU-Rozdzielić białka od żółtek. Żółtka zalać octem i wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dolewać po trochu żółtek i zmiksować. Przesiewać mąki z proszkiem i lekko wmieszać, tak samo i olej.Wylać na wafla ułożonego w tortownicy.Piec ok. 15 min.w 175*. Po upieczeniu, wyjąć z tortownicy i ostudzić.Można upiec więcej i przełożyć na tort.

  13. 13/ BISZKOPT ZE STEVIĄ-Białka ubić ze szczyptą soli potem Stevią. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiać mąkę z sodą i lekko wymieszać z ubitymi jajkami. Przelać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25 min. Upiec takie 3 blaty każdy po 5 jajek.
    Górę można obciąć, krem będzie lepiej trzymać.

  14. 14/ BISZKOPT JASNY I CIEMNY-Każdy upiec osobno jak w przepisie nr.1. Ale piec krócej 20-25 min. Przekroić każdy tylko na pół. Przekładać kremem na przemian biszkoptami. Można powycinać koła i poprzeplatać kolory, będzie tort szachownica.

  15. 15/ BISZKOPT Z POSYPKĄ KOLOROWĄ-Wykonać jak nr.1 z tym że posypkę dodać na koniec.

  16. 16/ BISZKOPT PRZESYPYWANY KAKAO-Żółtka zalać octem i wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po trochu żółtek, ciągle ubijając. Przesiać mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łopatką,dolewając też olej. Wykładać po 2 łyżki ciasta do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru do pieczenia, tylko na dole.Posypać kakao(przez sitko) i tak postępować do końca wyczerpania ciasta.
    Tortownicą delikatnie potrząsnąć, do wyrównania powierzchni. Piec ok.30 min.175*.Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej się kroić.Po przestygnięciu, przekroić na trzy krążki.

  17. 17/ BISZKOPT CYTRYNOWY-Postąpić jak w przepisie nr.1 z tym, że na koniec dodać olej i sok z cytryny.
    Przekroić na dwa krążki.

  18. 18/CIASTO CZEKOLADOWE-Czekoladę rozpuścić na parze z 50 g. masła.Ostudzić do letniego.Resztę masła utrzeć z 1/2 cukru i żółtkami ,cukrem waniliowym. Dodać letnią czekoladę, utrzeć. Przesiać mąkę z kakao, proszkiem,połączyć z masą.Dosypać orzechy i wymieszać.Białka ubić z resztą cukru. Ostrożnie wkręcić w ciasto.Tortownicę wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia 30 cm. Napełnić ciastem, wyrównać. Piec w 180* przez 30-35 min. Sprawdzić patyczkiem czy gotowy.
    Po przestygnięciu przekroić na 3 krążki.

  19. 19/ WKŁADKA WAFLOWA DO TORTU-Wafelki pokroić na pół cm. kwadraciki. Białka ubić ze szczyptą soli, potem żółtkami, dodawanymi po jednym.Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie łopatką. Na koniec wmieszać wafelki. Wyłożyć do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru na dole. Piec ok.20 min. w 175 *

  20. 20/BISZKOPTY NA DUŻY PROSTOKĄTNY TORT-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budynie z mąką i proszkiem, mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*.
    Następne upiec tak samo.
    Biszkopty są bardzo delikatne, nie ma potrzeby mocno nasączać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 24 sierpnia 2018 Pani Tereso jesteśmy pod wrażeniem! Mamy mocne postanowienie, żeby przetestować wszystkie wersje :) Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 23 sierpnia 2018 No, Teresko, zawstydziłaś mnie - ja jak ten "żelbeton" piekę zawsze "mój" biszkopt - do wszystkiego, oczywiście jeśli ma być kakaowy czy czekoladowy to równoważę te składniki z ilością mąki. Może to dlatego, że (nie chwalę się - naprawdę !) kto spróbował "mojego" (właściwie rodzinnego) biszkoptu prosił o przepis. A ten przepis jest prosty - na duży biszkopt (wychodzi ogromny) 35 dag cukru, 35 dag mąki tortowej, 8 jajek (średnich) i na czubku noża (niekoniecznie ! proszku do pieczenia). Całe jajka ubić z cukrem do konsystencji gęstej śmietany dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. I to cały sekret. Ta porcja to na olbrzymi tort, ja piekę z 1/2 przepisu czyli 17,5 dag cukru, 17,5 dag mąki i 4 jajka - w misce od prodiża i jest ta micha pełna. Leciutki, z dziureczkami (tak napowietrzony) i pyszny. Spróbuj. Jeśli bardzo mi zależy na "najpyszniejszym" biszkopcie to ubijam ręcznie jajka z cukrem, (jest różnica) a nie mikserem - to trwa, ale warto. Biszkopt piekę zawsze dzień wcześniej. Zaciekawił mnie biszkopt nr 11 - kolorowa zebra. Kiedyś (lata 80) piekłam taki placek - jest pycha, zresztą widzę tu kilka przepisów, które traktowane były jako przepisy na placek np.biszkopt z makiem - znam jako placek -piegus. Ale rozpisałam się - chętnie wypróbuję Twoje przepisy których nie znam, może skruszę ten mój żelbeton ? :):) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 23 sierpnia 2018 Niesamowita roznorodnosc przepisow, i widac ogrom wlozonej pracy w biszkopty i ich prezentacje! Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń