Do góry

Przekąski Przepis na:

Bliny z mąką gryczaną

Bliny z mąką gryczaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 419 Ocena: 12211

Dodano:

Odsłon: 1496

Pyszne, delikatne, pulchne, lekko winne bliny z dodatkiem mąki gryczanej. Ideale na przekąskę z kwaśną śmietaną lub dżemem.

Składniki

  • 1 szklanka maki gryczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • Sól
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • masło i oliwa do smażenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miseczki wkładamy drożdże, cukier, dodajemy ciepłe mleko, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy masa podwoi objętość, dodajemy żółtka, obie mąki, wodę i wyrabiamy ciasto na jednolita masę. Pod koniec dodajemy sól i roztopione letnie masło, składniki łączymy, całość odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe, pozbawione przewiewów miejsce.

  2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, nakładamy ciasto.Gdy przy brzegach smażonych blinów pokażą się pęcherzyki, odwracamy każdy na drugą stronę i delikatnie rumienimy. Gotowe podajemy z kwaśną śmietaną. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń