Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Blok czekoladowy"
Składniki
Czekoladę połam na kawałeczki. Następnie razem z masłem przełóż do żaroodpornego naczynia, wstaw je do garnka z gorącą wodą. Podgrzewaj, mieszając, aż masło i czekolada stopią się. Masę przestudź. Jajka utrzyj mikserem z cukrem pudrem, mlekiem oraz kakao na puszystą, jasnokremową masę. Pod koniec ucierania dodaj porcjami stopioną czekoladę z masłem.
Podłużną foremkę (o wymiarach 11x25 cm i pojemności 1 i 1/4 litra) wyłóż folią spożywczą. Folia będzie lepiej przylegała, jeśli brzegi formy posmarujesz wcześniej wodą albo odrobiną oleju.
Herbatniki połam na kawałeczki. Wrzuć je do masy czekoladowej, dodaj żurawinę, orzeszki i pianki. Wymieszaj. Całość przełóż do przygotowanej formy. Wierzch wygładź. Wstaw do lodówki na 6 godzin.
Gotowy blok wybij z formy na półmisek. Usuń folię. Przed podaniem ciasto obficie oprósz kakao.
ok. 30 minut. Chłodzenie ok. 6 godzin. 1 porcja ok. 550 kcal.Źródło: Tina