Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Blok z drobiu pod pierzynką"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
Ziemniaki obierz i gotuj 25 minut w posolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe zmiel. Do zmielonej masy dodaj 2 łyżki masła, śmietanę oraz żółtka. Wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na łyżce masła. Dodaj do mięsa. Wsyp łyżeczkę majeranku i wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
Formę dokładnie wysmaruj pozostałym masłem. Na spód wyłóż masę mięsną i równomiernie ją rozsmaruj. Na mięso wyciśnij keczup. Piure ziemniaczane przełóż do szprycy cukierniczej.
Na wierzch zapiekanki delikatnie wyciskaj spore rozetki (jedna tuż przy drugiej). Formę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200° C przez około 45 minut. Zapiekankę pokrój w plastry. Przed podaniem udekoruj świeżym majerankiem. Podawaj z sosem czosnkowym.Źródło: Na żywo