Do góry

Desery Przepis na:

Błyskawiczne bułeczki

Błyskawiczne bułeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 1621

Dodano:

Odsłon: 3225

Błyskawiczne bułeczki drożdżowe to dobry pomysl, gdy bardzo nam się chce czegoś słodkiego. Bez wyrastania i długiego czekania. Taki do popołudniowej kawki, na jedno posiedzenie.

Składniki

  • na 16 bułeczek
  • 450 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 60 g twarogu( najlepiej typu mój ulubiony)
  • szczypta soli
  • 1 paczuszka suchych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki czekoladowych chipsów
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże wsypać do mleka i dodać cukier. Do miski przesiać mąkę, dodać masło, jajko, twaróg i sól. Zamieszać i wlać drożdże rozpuszczone w mleku. Zagnieść i wyrabiać ciasto do 5 minut.

  2. Ciasto podzielić na 2 równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na koło, tak jak na rogaliki, posypać chipsami, ciasto zwinać w kulę i ponownie rozwałkować na koło. Naciąć nożem jak na rogaliki: najpierw na 2 połowy, potem ćwiartki. W sumie na 8 trójkątów. Podobnie postępować z drugim kawałkiem. Dla dekoracji można posypać jeszcze chipsy po wierzchu i delikatnie wcisnąć w ciasto.

  3. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć bułeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni okolo 25 minut na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń