Do góry

Zupy Przepis na:

Blyskawiczny Żurek śląski z wedzonka

Blyskawiczny Żurek śląski z wedzonka

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 2857

Dodano:

Odsłon: 1330

Blyskawiczny w wykonaniu, przepyszny!! Danie gotowe w 15 minut. Doo tego gwarantuje, ze bedziecie zachwyceni :-)

Składniki

  • na 4 osoby, 4 duze plastry wedzonej karkowki z koscia + smalec do smazenia
  • zurek slaski AMINO , 2 torebki dla 2x750 ml. (najlepszy, jaki dotad jadlam)
  • 4 jajka na twardo, 200 ml smietanki slodkiej kremowki
  • 1 lyzeczka majeranku, 1 l. susz. pietruszki, 2 grzybki suszone, zielona pietruszka
  • Maggi, pieprz czarny
  • ziemniaczki puree
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na smalcu smazymy po 3-4 minutki (pod pokrywa) z kazdej strony plastry wedzonki (bez przypraw, gdyz sa juz slone). Odstawiamy.

    Jajka gotujemy na twardo, obieramy.

    W osobnym garnku gotujemy nasz zurek wg przepisu na opakowaniu, dodajac dodatkowo majeranek, suszona pietruszke i grzybki. Po zagotowaniu, dodajemy usmazone mieso i gotujemy jeszcze pare minut.

    Opcjonalnie przygotowujemy ziemniaczki puree, lub tluczone ziemniaczki. Ja uzywam gotowych polproduktow dosc czesto i przygotowuje ziemniaczki puree.

    N talerz kladziemy po lyzce ziemniaczkow, przekrojone na pol jajko, lejemy zurek, nastepnie juz na talerzu doprawiamy solidnie Maggi i peprzem. Dajemy kleks slodkiej smietanki. Mozna dodatkowo posypac natka pietruszki.

    Gotowe i smacznego!!
    Oj dobre to bylo, dobre.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 02 stycznia 2018 Poproszę 5 porcji i tylko mi nie mów, że już nie ma xD Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 02 stycznia 2018 Pyszne,tylko zastanawiam się czy te parę minut to nie za krótko na suszone grzybki,chyba,że wcześniej były ugotowane?
A żurek palce lizać:)
Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń