Do góry

Przekąski Przepis na:

Bób w śmietanie - najprostszy

Bób w śmietanie - najprostszy

Autor:

Przepisów i artykułów: 449 Ocena: 13186

Dodano:

Odsłon: 3373

Sezon na bób w trakcie, więc dziś polecam wam przepis z mego dzieciństwa na bób zasmażany w śmietanie. Dla mnie najlepszy i najprostszy. Uwielbiany przez nas zielony i mięciutki oblany pyszną śmietaną.

Składniki

  • 40-50 dag świeżego bobu
  • 1 mały kubeczek śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Bób płuczemy pod bieżącą woda.

  2. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.

  3. Po ugotowaniu bób odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Lekko przestudzony bób obieramy ze skórki.

  4. Śmietanę podgrzewamy na patelni od razu doprawiając pieprzem i solą.

  5. Do smażącej się śmietany dodajemy obrany bób. Lekko mieszamy i zasmażamy razem ze śmietaną około 2 minuty.

  6. Gorący bób przekładamy na talerz i obsypujemy poszatkowanym szczypiorkiem.

  7. Smacznego !!!

  8. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń