Do góry

Przekąski Przepis na:

Boczek marynowany po Syberyjsku

Boczek marynowany po Syberyjsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 133

Dodano:

Odsłon: 33296

Niezwykle smaczny dodatek do chleba, bardzo dobra zakąska.

Składniki

  • boczek świeży 1 kg
  • Dla marynaty: woda 1 litr
  • łupinka cebulowa z 7 cebuli (można więcej)
  • Sól 200 g
  • liście laurowe 2 szt.
  • ziarna ziela angielskiego 15 szt.
  • Dla smarowania: czosnek (ja biorę 5 główek)
  • papryka mielona ostra
  • pieprz czarny mielony
  • liście laurowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek pokroić w duże kawałki ok. 7 x 7 cm.

  2. Wlać wodę do garnka, dodać sól, zioła angielskie, liście laurowe i łupinkę cebulową (w warzywniaku można nazbierać bez problemu). Zagotować, dodać do marynaty kawałki boczku, gotować jeszcze 15-20 minut.

  3. Zdjąć garnek z ognia i trzymać boczek w marynacie od 6 do 8 godzin. Woda w garnku powinna całkowicie pokrywać boczek.

  4. Potem wyjąć kawałki boczku z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem.

  5. Czosnek i liści laurowe (według mnie im więcej tym lepiej) drobne posiekać i wymieszać.

  6. Wysmarować kawałki boczku papryką, pieprzem i mieszanką z czosnku i liści laurowych. Każdy kawałek osobno zawinąć w folię aluminiową i dać do zamrażarki na 8-10 godzin. I po odmrożeniu można jeść. Pyszny z razowym chlebem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ALFRED 14 grudnia 2016 Ja raz spróbowałem i teraz już robię systematycznie od czasu do czasu. Właśnie dziś kupiłem 2 kilo boczku na święta będzie jak znalazł. Po prostu "pycha". Smakuje wspaniale np. na kanapki. Doskonały do wódeczki. Świetna wędlina. Po zamrożeniu i odmrożeniu nabiera smaku że palce lizać.Najlepiej trzymać w zamrażarce i odmrażać w razie potrzeby. Jak ktoś lubi czosnek,dobrze jest dać czosnku jak najwięcej. Jak kto nie przepada za czosnkiem można boczek z czosnku przed krojeniem "otrzepać".

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sisetka 07 grudnia 2016 czy ktoś juz próbował tego przepisu? mam boczek ale szukam opinii

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kasia-lilo 26 października 2016 Na kilogram boczku 5 główek czosnku? Trochę wydaje mi się dużo. Nie ma tu pomyłki - może 5 ząbków? Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń