Do góry

Przetwory Przepis na:

Boczek marynowany w słoiczku.

Boczek marynowany w słoiczku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1408 Ocena: 18022

Dodano:

Odsłon: 12399

Boczek wieprzowy bez skóry i żeber, w przyprawach i czosnku, marynowany w słoiczkach.

Składniki

  • Składniki na 7 słoiczków 350 ml:
  • boczek wieprzowy 1,5 kg
  • czosnek 7 ząbków
  • liść laurowy 1-2 szt. na słoiczek
  • ziele angielskie 4 ziarenka na słoiczek
  • majeranek 2 łyżki
  • sól warzona 20 g/kg
  • pieprz ziołowy 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymyty, osuszony boczek kroimy w kawałki o wymiarze wysokości słoiczka. Tak żeby w każdym słoiczku umieścić po 3 kawałki boczku. Kawałki boczku umieszczamy w misce, posypujemy solą, pieprzem ziołowym i majerankiem, dobrze nacieramy w przyprawach. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Ponownie mieszamy z czosnkiem. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 3 godziny w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki.

  2. W między czasie wyparzamy słoiczki, wkładamy do każdego słoiczka po 1-2 liściu laurowym, po 4 ziarenka ziela angielskiego i po trzy kawałki boczku.

  3. Kawałki boczku wkładamy bez czosnku, czosnek włożymy na końcu, rozdzielamy plasterki czosnku po równo do każdego słoiczka.

  4. Wycieramy brzegi słoiczków i zakręcamy dekielki. Nie wlewamy żadnych płynów do słoiczków. W każdym słoiczku po pasteryzacji powstanie troszkę delikatnego smalczyku i galaretka.

  5. Zakręcone słoiczki poddajemy pasteryzacji. Jeżeli słoiczki będą przechowywane w lodówce to starczy im podwójna pasteryzacja w odstępach 24 godzinnych.

    Pasteryzacja::
    Pasteryzujemy w pierwszy dzień słoik 350 ml 40 minut. Po 24 godzinach + 25 minut.

  6. Studzimy i przechowujemy w lodówce..

  7. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń