Do góry

Desery Przepis na:

Borówczanki

Borówczanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 902

Dodano:

Odsłon: 191

Borówczanki czyli pyszne, mięciutkie bułeczki z borówką amerykańską i kruszonką. Maślane, pachnące borówkami - najlepsze parę chwil po wyjęciu z piekarnika.

Składniki

  • 1 opakowanie drożdży instant - 7 gram
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • cukier 1/3 szklanki
  • szczypta soli
  • 70 gram masła
  • Nadzienie
  • borówki amerykańskie - 1,5 szklanki
  • szczypta mąki do oprószenia
  • kruszonka- jaką kto lubi- u mnie :
  • cukier 2 łyżki
  • mąka 3 łyżki
  • zimne masło - kawałeczek do połączenia kruszonki
  • białko do posmarowania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z tych proporcji wyszło mi 8 porządnych drożdżówek.


    Zrobić rozczyn: drożdże , łyżkę mąki i łyżkę cukru wymieszać, dolać lekko ciepłe mleko i odstawić w ciepłe miejsce aż rozczyn ruszy i podwoi objętość. Szklankę mąki przesiać do miski, dodać cukier, sól i wymieszać. Wlać rozczyn i wymieszać. Dodać jajko i roztopione, wystudzone masło i zagniatać - ok. 10 minut. Podczas wyrabiania stopniowo podsypywałam mąki, aby ciasto ładnie odklejało się od ręki. Po wyrobieniu odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.




  2. Borówki umyć, osuszyć, oprószyć delikatnie mąką, odstawić.

  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy i odrywać po kawałku aby formować bułeczki. Na każdy kawałek ciasta nakładać sporo borówek ( ile się zmieści) i zlepiać formując bułeczki okrągłe lub podłużne- jak kto lubi. Układać na papierze do pieczenia jedna obok drugiej w odstępie około 1,5 cm i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie posmarować białkiem, obsypać kruszonką i piec w temp. 180 przez około 20-25 minut. Wyjąć, wystudzić ( lub nie ;) i zajadać. Jak komuś jest za mało słodko można jeszcze delikatnie polać lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń