Do góry

Desery Przepis na:

Bounty

Bounty

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1059

Dodano:

Odsłon: 1087

Jeśli ktoś lubi wiórki kokosowe to trafił idealnie. Wilgotny czekoladowy biszkopt i moc kokosu przyprawia o zawrót głowy!

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 5 jaj
  • ¾ szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na masę:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • ½ szklanka cukru
  • 20-25 dag wiórek kokosowych
  • 1 kostka masła
  • Ponadto:
  • 1 czekolada deserowa
  • ½ czekolady mlecznej
  • 4 łyżki mleka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Dodać kolejno żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Piec 30 minut w 170oC.

    Masa: Cukier i 2½ szklanki mleka zagotować. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 min. Do gotującej się masy kokosowej dodać masło. Budyń rozprowadzić w ½ szklanki mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia.

    Polewa: Roztopić czekoladę wraz z mlekiem na parze.

  2. Biszkopt przekroić na 2 części. Na upieczone ciasto kakaowe, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniowo. Na to wyłożyć drugą część ciemnego biszkoptu. Całość polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kmisiek 16 marca wspaniale przepisy - wygladaja ciasta tak apetycznie ,ze chcialoby sie zjesc ekran komputera.Napewno ktorys przepis wybiore aby potem moc sie delektowac smakiem. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń