Do góry

Dania główne Przepis na:

Brokułowa z gotowaną piersią kurczaka

Brokułowa z gotowaną piersią kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Brokułowa z gotowaną piersią kurczaka"

Składniki

  • 30 dag piersi kurczaka
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 świeży brokuł
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • cukier
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. czas ok. 40 min; porcja – 250 kcal, cena 2 zł

  2. Pierś kurczaka opłucz, pokrój na duże kawałki, włóż do garnka. Ziemniaki obierz, umyj starannie pod bieżącą wodą, pokrój w kostkę. Oczyść dokładnie marchewkę oraz pietruszkę. Brokuł umyj, odetnij zgrubiałą łodygę, resztę pokrój, podziel na malutkie różyczki.

  3. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 3 łyżki masła. Wrzuć ziemniaki oraz pokrojoną w kosteczkę lub plasterki marchewkę i pietruszkę. Warzywa krótko przesmaż. Zalej litrem wody. Dodaj przygotowaną pierś kurczaka i rozdrobniony brokuł.

  4. Gotuj zupę brokułową na małym ogniu 25 minut. Wyjmij ugotowane mięso kurczaka oraz część warzyw. Resztę zmiksuj na gładki krem. Dodaj mleko, ponownie ustaw zupę na ogniu, doprowadź do wrzenia.

  5. Na koniec wrzuć do garnka odłożone warzywa. Zupę dopraw do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, solą, pieprzem, odrobiną soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny oraz cukrem.

  6. Zupę rozlej do miseczek lub talerzy. Do każdej porcji dodaj kawałek piersi kurczaka.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń