Do góry

Dania główne Przepis na:

Brokułowy krem z migdałami

Brokułowy krem z migdałami

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Brokułowy krem z migdałami"

Składniki

  • 2 duże brokuły
  • 5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/2 szklanki mleka lub 3 łyżki śmietany 12 proc
  • 100 g sera typu rokpol
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Najlepsze brokuły - wybieraj tylko te o żywej zielonej barwie, jędrne i twarde. Najważniejsze, by ich nie przegotować, bo wtedy stracą kolor, smak i witaminy. Wystarczy potrzymać je we wrzątku ok. 5 minut. Dzięki lekko słodkim, podprażonym migdałom będą bardziej smakowały dzieciom!

  2. Jak to zrobić?

  3. Zmiel migdały (albo kup gotowe mielone). Na suchej gorącej patelni upraż je na złoty kolor (uważaj, by nie stały się brązowe i gorzkie).

  4. Umyj brokuły. Podziel różyczki na mniejsze cząstki.

  5. Zagotuj bulion (może być z kostki). Do gotującej się zupy wrzuć brokuły. Gotuj ok. 6 minut. Wyjmij cztery różyczki do dekoracji. Zupę lekko ostudź, dodaj pokruszony ser pleśniowy (trochę sera zostaw do dekoracji), mleko lub śmietanę.

  6. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw dobrze solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gdy zupa ostygnie, wstaw ją na 10 minut do lodówki.

  7. Przelej krem do talerzy, posyp każdą porcję łyżką uprażonych migdałów, okruchami sera i udekoruj różyczką brokułu. Schłodzona zupa doskonale smakuje w gorące dni, ale na ciepło też jest pyszna.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń