Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Brokuły zapiekane z łososiem"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
Składniki
marynaty mieszamy. Umytego łososia nacieramy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
Brokuły (sam kwiat, bez łodyżek) dzielimy na większe różyczki, myjemy. Wrzucamy do gotującej się, posolonej wody z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotujemy 2-3 minuty. Odcedzamy.
Łososia kroimy w większą kostkę. Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Układamy w nim na przemian warstwy ryby i brokułów. Posypujemy startym na tarce żółtym serem, polewamy jogurtem. Zapiekamy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC.
W tym czasie mieszamy sosu. Przelewamy do oddzielnego naczynia, podajemy do zapiekanki posypanej np. siekaną pietruszką.
Czas przygotowania 55 minut. Cena porcji około 3,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 288 kcal Białko 23 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 11 gŹródło: Rewia