Do góry

Desery Przepis na:

Brownie z chałwą i tahini

Brownie z chałwą i tahini

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 373

Dodano:

Odsłon: 102

Czekolada, chałwa, tahini... od dłuższego czasu przymierzałam się do upieczenia tego Brownie i nie przypuszczałam, że skradnie serce niejednego smakosza :-)

Składniki

  • 250 g masła extra 82%
  • 200 g czekolady gorzkiej 70% kakao posiekaj
  • 50 g czekolady mlecznej posiekanej
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g kaka
  • szczypta soli
  • 200 g chałwy waniliowej, pokrojonej na kawałki wielkości 1,5 - 2 cm
  • 12 łyżeczek pasty tahini
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (poza masłem).

    1. W garnuszku roztop masło.

    2. Gdy masło się roztopi zdejmij z palnika.

    3. Do gorącego dodaj posiekane czekolady i odstaw na 2 minuty.

    4. Po tym czasie wymieszaj do powstania gładkiego sosu czekoladowego, przestudź.

    5. Jajka i cukier przełóż do miski i ubij tylko do powstania jasnej i puszystej masy jajecznej (nie ubijaj do końca, gdyż brownie będzie bardziej puszyste, a takie ma nie być).

    6. Dodaj przestudzony do temperatury pokojowej lub lekko ciepły sos czekoladowy oraz ekstrakt z wanilii, wymieszaj rózgą kuchenną.

    7. Wsyp przesianą mąkę z kakao i solą, wymieszaj tylko do połączenia się składników.

    8. Dodaj kawałeczki chałwy i delikatnie wymieszaj.

    9. Masę brownie przelej do formy o wymiarach 20 x 30 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj.

    10. Pastę tahini wyłóż na brownie łyżeczką w 12 różnych miejscach, a następnie zanurz lekko w warstwie powierzchniowej koniec łyżeczki i wykonaj esy-floresy.

    11. Piecz w temperaturze 180ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut. Patyczek włożony do ciasta może być mokry, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta. /Uwaga: zbyt długo pieczone brownie to brownie przesuszone, bowiem brownie "piecze się"' jeszcze po wyjęciu z piekarnika - czekolada zastyga; czas pieczenia może się różnić w Twoim piekarniku a nawet kilka minut zrobi tutaj różnicę, więc pilnuj ciasta :-) /.

    12. Upieczone i wystudzone brownie pokrój na 16 kwadratów.

    13. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń