Do góry

Desery Przepis na:

Brownie z kremem

Brownie z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 267

Dodano:

Odsłon: 3771

Jako, że w TVP2 są powtórki Bake Off, to postanowiłem przypomnieć Wam przepis, który wykonałem w 1 odcinku.

Składniki

  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru
  • 1.5 szt. jabłka
  • 0.5 szklanki cydru
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki masła
  • 150 g śmietany 36%
  • 4 łyżki cukru
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 65 g kakao
  • 120 g śmietany 36%
  • 200 g cukru
  • 50 g czekolady gorzkiej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 200 g czekolady gorzkiej rozpuść z 100 g masła w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce (co 30 sekund mieszając całość). Przestudź lekko. Jajka z połową zredukowanego cydru roztrzep w osobnej misce, wlej je cienkim strumieniem do masy czekoladowej ciągle mieszając. Dodaj 100 g cukru oraz 100 g przesianej mąki. Całość delikatnie wymieszaj. Jabłka pokrój w większą kostkę i podsmaż na patelni z pozostałą częścią cydru, przestudź i dodaj do ciasta. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

  2. 150 g śmietany podgrzej, lecz nie doprowadź do zagotowania. Rozpuść w niej stopniowo 150 g gorzkiej czekolady, do jeszcze ciepłej masy dodaj 2 łyżki masła, cukier i wszystko wymieszaj. Powinno się uzyskać błyszczącą czekoladową masę. Wstaw do lodówki na około godzinę by dobrze się schłodziło. Ubij następnie do uzyskania konsystencji kremu.

  3. Mleko kokosowe podgrzej i zredukuj z nadmiaru wody. Odstaw do lodówki do schłodzenia (jeżeli mleko trzymaliście w lodówce całą noc wystarczy oddzielić twardą część od płynnej i użyć samej twardej). Gdy mleko będzie schłodzone wymieszaj je z 50 g roztopionej mlecznej czekolady oraz cukrem pudrem i zmiksuj razem z mascarpone.

  4. 65 g kakao,120 g śmietany 36% , 200 g cukru oraz 50 g czekolady deserowej podgrzej ciągle mieszając aż konsystencja będzie jednolita. W razie potrzeby zmiksuj.

  5. w tortownicy na brownie wyłóż krem na bazie czekolady deserowej, następnie wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na wierzch ciasta daj krem na bazie mascarpone i polej z wierzchu czekoladą.
    Udekoruj ulubionymi owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń