Do góry

Desery Przepis na:

Budyniowe naleśniki.

Budyniowe naleśniki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 496

Dodano:

Odsłon: 5714

Zaciekawiły mnie te naleśniki z proszkiem budyniowym. Postanowiłam przygotować swoją wersję. Naleśniki są niezwykle pachnące, chrupiące i pyszne. Dodam, że wychodzą bardzo cieniutki i nie chłoną tłuszczu. Polecam podać z ulubionymi dodatkami.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i po 40 g każdy )
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 12 lekko kopiastych łyżek mąki tortowej
  • 400 ml zimnego mleka
  • 50 ml wody gazowanej
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. ( Budynie dodajemy w proszku. Ciasto wychodzi dość rzadkie i takie ma być) . Następnie ciasto odstawiamy na około 30 minut żeby odpoczęło.

  2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cieniutkie naleśniki do zrumienienia z obu stron.

  3. Podajemy ciepłe lub zimne z ulubionymi dodatkami. Smacznego życzę.

    Rady:
    Z przepisu wyszło mi 14 naleśników o średnicy 20 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń