Do góry

Desery Przepis na:

Budyniowiec

Budyniowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 810

Dodano:

Odsłon: 1669

Ciasto dla leniwych, lub tych, którzy lubią szybkie słodkości

Składniki

  • Ok. 220 g krakersów
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 130 g masła
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 7 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1250 ml mleka
  • wanilia
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1 litr mleka zagotowujemy z masłem. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy wanilię, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek budyniowy oraz resztę mleka. Gotową masę wlewamy do gotującego mleka i energicznie mieszamy (uważamy aby się nie przypaliła) do uzyskania gęstego budyniu.

  2. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy folią aluminiową. Na spód układamy ciasno jeden przy drugim krakersy. Na ciastka wykładamy gorący budyń, równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugą warstwą krakersów. Pozostawiamy do wystygnięcia. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń