Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki drożdżowe z jabłkiem i krówką

Bułeczki drożdżowe z jabłkiem i krówką

Autor:

Przepisów i artykułów: 629 Ocena: 9059

Dodano:

Odsłon: 1937

delikatne, puszyste, słodkie co nieco do kawy :-)

Składniki

  • mąka pszenna ok. 3 szkl.
  • mleko letnie 150 ml
  • cukier 1/3 szkl.
  • masło lub margaryna 10 dag
  • jajko 2
  • drożdże świeże 4 dag
  • nadzienie:
  • jabłka średnie
  • cukier 4 łyżeczki
  • cynamon
  • krówki kilka szt.
  • lukier:
  • cukier puder ok. 1 szkl.
  • gorąca woda
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże i jajka powinny być w temp. pokojowej. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać pokruszone drożdże, 1 pełną łyżeczkę cukru i letnie (nie gorące) mleko (nie mieszać). Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. (aż drożdże urosną). Dodać stopione i przestudzone masło lub margarynę, resztę cukru i jajka. Wymieszać drewnianą łyżką do powstania elastycznego ciasta, powinno być dosyć luźne, aby bułeczki były delikatne i puszyste. Ponownie przykryć recznikiem i wstawić w ciepłe miejsce (miskę z ciastem wstawiam do drugiej miski z ciepłą wodą) na ok. 1,5 godz.
    Nadzienie: jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć kilka minut na oleju kokosowym, z cukrem i cynamonem, tak aby jabłka nadal były lekko twarde. Odstawić do przestygnięcia. Krówki pokroić każdą na pół lub na 3 kawałki.

  2. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na stół obsypany delikatnie mąką. Ciasto rozpłaszczyć ręką do grubości ok. 1 cm i wykrawać kółka szklanką.

  3. Na środek każdego kółka wyłożyć jabłka i kawałek krówki

  4. skleić dokładnie aby sok nie wypływał w czasie pieczenia. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać bułeczki (złączeniem na dół).
    Przykryć ręcznikiem i odstawić na ok. 10 - 15 min. Piec w temp. 170 ok. 20 min. (do zrumienienia).

  5. Lukier: cukier puder wymieszać z gorącą wodą (ilość wody taka aby lukier był gęsty). Lekko przestudzone bułeczki smarować lukrem za pomocą pędzelka.

  6. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń