Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
delikatne, puszyste, słodkie co nieco do kawy :-)
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 58
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 156
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 198
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 403
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 58
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 156
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 198
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 403
Składniki
Drożdże i jajka powinny być w temp. pokojowej. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać pokruszone drożdże, 1 pełną łyżeczkę cukru i letnie (nie gorące) mleko (nie mieszać). Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. (aż drożdże urosną). Dodać stopione i przestudzone masło lub margarynę, resztę cukru i jajka. Wymieszać drewnianą łyżką do powstania elastycznego ciasta, powinno być dosyć luźne, aby bułeczki były delikatne i puszyste. Ponownie przykryć recznikiem i wstawić w ciepłe miejsce (miskę z ciastem wstawiam do drugiej miski z ciepłą wodą) na ok. 1,5 godz. Nadzienie: jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć kilka minut na oleju kokosowym, z cukrem i cynamonem, tak aby jabłka nadal były lekko twarde. Odstawić do przestygnięcia. Krówki pokroić każdą na pół lub na 3 kawałki.
Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na stół obsypany delikatnie mąką. Ciasto rozpłaszczyć ręką do grubości ok. 1 cm i wykrawać kółka szklanką.
Na środek każdego kółka wyłożyć jabłka i kawałek krówki
skleić dokładnie aby sok nie wypływał w czasie pieczenia. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać bułeczki (złączeniem na dół). Przykryć ręcznikiem i odstawić na ok. 10 - 15 min. Piec w temp. 170 ok. 20 min. (do zrumienienia).
Lukier: cukier puder wymieszać z gorącą wodą (ilość wody taka aby lukier był gęsty). Lekko przestudzone bułeczki smarować lukrem za pomocą pędzelka.
Smacznego :-)