Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki pszenno żytnie

Bułeczki pszenno żytnie

Autor:

Przepisów i artykułów: 480 Ocena: 5834

Dodano:

Odsłon: 78

Nie ma to jak zapach i smak domowego pieczywa.

Składniki

  • 1/2 kg mąki żytniej razowej typ 2000
  • 1/2 kg. mąki pszennej typ 500
  • 1/2 litra ciepłego mleka
  • 50 g. drożdży
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła
  • duża łyżka soli
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mleko należy podgrzać. Dodać sól, miód, masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Następnie przestudzić i wkruszyć drożdże, oraz dodać kilka łyżek mąki pszennej. Wymieszać i nakryć ścierką.
    Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.

    Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesiana mąkę pszenną i razową. Niestety razowej mąki nie można przesiać, ze względu na to że występują w niej otręby.
    Ciasto wymieszać drewnianą łyżką i przejść do zagniatania ok. 20 minut.
    Po czym ponownie odstawić do wyrośnięcia tym razem na 1 godz. do 1 i 1/2 godziny.
    Z wyrośniętego ciasta odrywać porcje na bułeczki.
    Surowe bułeczki umieścić w lekko nagrzanym piekarniku, ma to na celu rośnięcie.
    Pieczemy 170 * 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń