Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki słodkie z budyniem i jagodami

Przepis dnia 2013-08-16
Bułeczki słodkie z budyniem i jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 4841

Dodano:

Odsłon: 20413

Nadzienie może być z innymi dodatkami. Warte wypróbowania, przepis wyszukany na stronce kulinarnej jednak z moimi małymi zmianami! Z podanej porcji wyszło mi 10szt.

Składniki

  • Na ciasto :
  • 2.5 szkl. mąki
  • 60g. masła lub margaryny - u mnie Kasia
  • 6 łyżek cukru
  • drożdże instant - Dr. Oetker
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 3/4 szkl. ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 1 budyń waniliowy przygotowany wg. przepisu + jagody
  • Na kruszonkę:
  • 0.5 szkl. mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 60g. margaryny roztopionej
  • 5 łyżek cukru
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzać dodać do przesianej wcześniej mąki wraz z drożdżami. Następnie dodać pozostałe składniki.
    Wszystko zagnieść na gładkie i odchodzące od ręki ciasto.
    Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości)

    W tym czasie należy przygotować budyń wg. przepisu

    Wyrośnięte ciasto ponownie przez chwilę zagnieść i formować bułeczki w dowolny sposób - u mnie były składanie na różne sposoby...

    Układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Posmarować pozostałym białkiem

    Posypać kruszonką...

  2. Kruszonka:

    Mąkę, roztopioną margarynę oraz cukry zagnieść do uzyskania "grudek"

    Bułeczki piec w temp. 190" 20min. w zależności od piekarnika

  3. Po wyjęciu można dodatkowo polać lukrem!

    1 szkl. cukru pudru + niewielka ilość przegotowanej wody + ewentualnie kilka kropel olejku cytrynowego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

karolka26 19 sierpnia 2013 Zrobiłam i wyszły:) Bardzo dobre. Zużyłam trochę więcej mąki, bo po dodaniu 2,5 szklanki ciasto jeszcze się kleiło. Piekłam w temp 170 stopni C przez 20 min z termoobiegiem. Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolka26 19 sierpnia 2013 Nie napisałaś kiedy dodć jagody i budyń, domniemam, że po wyłożeniu na blache-przed kruszonką... Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dominikaorland 13 sierpnia 2013 mam pytanie odnosnie drozdzy instant czy sa to drozdze w proszku?i ile ich dodac do przepisu Odpowiedzi: 4 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń