Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki ziemniaczano-kukurydziane

Bułeczki ziemniaczano-kukurydziane

Autor:

Przepisów i artykułów: 265 Ocena: 4706

Dodano:

Odsłon: 457

Delikatne,pyszne bułeczki:)

Składniki

  • Mąka pszenna 380 g
  • mąka kukurydziana 130 g
  • Ugotowane ziemniaki 100 g
  • Drożdże świeże 15 g
  • Masło 1 łyżka
  • Olej 1 łyżka
  • Woda letnia 250 ml
  • Sól 1 i 1/2 łyżeczki
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Jajko do posmarowania bułeczek
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotować zaczyn na bułeczki :
    Do naczynia pokruszyć drożdże,dodać cukier i 2 łyżki mąki pszennej a następnie wlać 100 ml wody i dokładnie wymieszać.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 15 min.

    Mąkę pszenną,kukurydzianą,sól,rozgniecione ziemniaki,masło,olej i reszt ę wody wymieszać w misce dodając wyrośnięty zaczyn.Wyrabiać ciasto ok 10 min a następnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

    Wyrośnięte ciasto podzielić na ok 8 części i uformować bułeczki (kształt wg uznania)

    Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na ok 45 min.

    Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 20-25 min.Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (33)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń