Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki orkiszowe z czarnuszką

Bułki orkiszowe z czarnuszką

Autor: kucharka-amatorka

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 578

Dodano: 17.05.2018

Odsłon: 141

Nie ma to jak własnoręcznie upieczone, zdrowe bułeczki na śniadanie. Z podanych proporcji wychodzi 7-8 bułek.

Składniki

  • 50 dag mąki orkiszowej
  • 1 opakowanie drożdży suszonych instant
  • 3 łyżki czarnuszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1-2 łyżki otrąb owsianych
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, czarnuszkę, cukier, sól, oliwę. Wlać szklankę ciepłej, przegotowanej wody. Przykryć ściereczką. Gdy drożdże zaczną pracować zarobić ciasto. Pod przykryciem trzymać je około godziny. Po tym czasie formować bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić je na kolejna godzinę. Po tym czasie posmarować ciepłą wodą i posypać otrębami. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st. C 30-35 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń