Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułki pszenno - żytnie, kajzerki z czarnuszką.

Bułki pszenno - żytnie, kajzerki z czarnuszką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1342 Ocena: 16392

Dodano:

Odsłon: 918

Bardzo smaczne i delikatne bułki, pszenno - żytnie, kajzerki z czarnuszką, idealne do kanapek. Do zrobienia ciasta na bułeczki użyłam trzy rodzaje mąk, taki eksperyment. Polecam :)

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przesiewamy wszystkie mąki wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy czarnuszkę, olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka, cukrem drożdże i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.

  2. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.

  3. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto.

  4. Waga całkowita ciasta.

  5. Z ciasta formujemy równe bułki takie po 60 gram każda.

  6. Uformowane bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze.

  7. Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Każda bułka po upieczeniu straci na wadze około 10%.

  8. Po 30 minutach wyrastania, nacinamy krzyżyk lub inny wzór, ja nacięłam maszynką do krojenia jabłek.

  9. Nacięte bułki ponownie przykrywamy i odstawiamy na pozostałe 30 minut do wyrośnięcia.

  10. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą.

  11. Upieczone bułki studzimy na kratce.

  12. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 03 października 2017 Takich nie robiłam. Znów mobilizujesz ! Spróbuję z innymi mąkami (jak najmniej pszennego pieczywa - wymaga tego nasza dieta). Dzięki. Jesteś super.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń