Do góry

Śniadania Przepis na:

bułki śniadaniowe z ziarnami domowym sposobem

bułki śniadaniowe z ziarnami domowym sposobem

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1928

Dodano:

Odsłon: 3059

inspirowane przepisami dla insulinoopornych Dominiki Musiałowskiej, bardzo sycące, smaczne, przepis na 10 szt - 10 śniadań, powiedzmy, że dla min 2 osób, bo można je przechowywać 7 dni. Uwaga, przygotowuje się szybko, ale dwa dni wcześniej trzeba namoczyć kaszę i płatki.

Składniki

  • kasza gryczana niepalona - 1/2 szklanki
  • Płatki owsiane górskie - 1 szklanka
  • otręby żytnie - 4 łyżki
  • mąka z soczewicy - 4 łyżki
  • słonecznik łuskany - 1/2 szklanki
  • żurawina suczona/liofilizowana - 2 łyżki
  • Jajko - 2 szt
  • zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • sól morska/himalajska - 1/2 łyżeczki
  • siemie lniane mielone - 2 łyżki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wcześniej 2-3 dni
    Kaszę gryczaną i pół szklanki płatków owsianych wkładam do szklanego słoja, mieszam i zalewam ciepłą (ok 40 stopni) przegotowaną wodą. Zamykam niezbyt szczelnie i zostawiam w ciepłym miejscu.

    Analogicznie jak do przygotowania chleba z kaszy gryczanej, który już jakiś czas temu zamieściłam na smakerze https://smaker.pl/przepis-chleb-z-kaszy-gryczanej-bez-glutenu,123679,domowapiwniczka.html

  2. Odlewam wodę a nasiąknięte płatki z kaszą blenduję, niezbyt dokładnie, byle uzyskać konsystencję, która sklei pieczywo niejako zastępując gluten.
    Dodaję sól, zioła, słonecznika, żurawinę, żółtka jaj i mieszam.
    Dodaję otręby i siemię, mieszam ponownie.
    Odstawiam, aby "ciasto odpoczęło" :-) - bo to nie ciasto, ale 10 minut na polubienie się składników jest ok:)

    Ubijam pianę z białek jaj i dodaję do reszty składników delikatnie mieszając.

  3. Formuję w dłoniach bułki (na szt mniej więcej taka czubata łyżka, by łatwo było formować w dłoniach). A dłonie zwilżam co jakiś czas pod bieżącą wodą. Wtedy ciasto daje się lepić ze sobą, a nie z rękoma :)
    Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piekę w teperaturze 160 stopni, przez 30-40 minut, na ostatnie 5-10 minut włączam termoobieg, aby mieć pewność, że upiekły się wewnątrz. Dodatkowo robię test suchego patyczka:)
    - stąd margines czasowy, jest sporo różnych składników o różnej wilgotności własnej, stąd mogą się dopiekać w różnym czasie.
    Studzę na kratce, by wilgoć odparowała także ze spodniej strony bułek.

  4. I zajadam... :) z serkiem, z ajvarem, z pastą z awokado, z czymkolwiek, co mam w lodówce.
    Kupowanie pieczywa z głowy, jedną małą bułeczka można się najeść bardziej niz sklepowymi 3 kajzerkami :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 19 listopada 2018 "Słodziak" bardzo dziękuje. Zabieram i muszę wypróbować. Tak na marginesie, chlebek gryczany to nr 1 w moich pieczywkach, myślę, że te bułeczki też będą nr 1 w ... bułeczkach. Dzięki :):)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń